Sari la conținut

Majoritatea oamenilor doresc taxe mai mari pentru cei bogați, conform unui sondaj din 21 de țări

Media celor 21 de țări era de 68%, însă Grecia și Portugalia – care au avut un puternic impact asupra crizei financiare mondiale – au înregistrat circa 80%. Germania și Slovenia urmându-i îndeaproape.
În Franța, unde mișcarea “Galets Jaunes” – este la cea de-a 19-a săptămână – a criticat decizia guvernului de a elimina impozitul pentru persoanele în vârstă, iar peste 60% dintre persoanele chestionate au preferat ca cei bogați sa fie impozitați mai mult.
Între timp, 60% dintre persoanele chestionate, ale celor 21 de țări, consideră că nu primesc o parte echitabilă din beneficiile publice, având în vedere taxele și contribuțiile sociale pe care le plătesc. Mai mult decât atât, 70% dintre aceștia sunt de acord cu afirmația: “Mulți oameni obțin beneficii publice fără să îi merite.”

Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a declarat că studiul “este un apel de trezire în ceea ce privește deciziile politice”. Totodată, Stefano Scarpetta, directorul OECD a descris rezultatele ca fiind “profund îngrijorătoare”, subliniind faptul că se cheltuiesc, în medie, peste 20% din PIB pe politcile sociale sau echivalentul a aproximativ 8.000 de dolari (7.050 euro) pe persoana, anual.

Potrivit celor mai recente cifre EUROSTAT, statele membre UE au cheltuit, în 2017, 2,890 miliarde de euro pentru protecția socială, echivalentul a 18,8% din PIB sau 41,1% din cheltuielile administrației publice.

O majoritate covârșitoare de oameni din unele dintre cele mai bogate țări ale lumii doresc ca guvernul lor să îi impoziteze pe cei bogați mai mult, pe măsură ce majoritatea se plâng că nu primesc partea lor echitabilă din beneficiile publice, potrivit unui sondaj important.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a chestionat 22.000 de persoane din 21 de țări. În fiecare dintre ele, majoritatea persoanelor chestionate au răspuns „da” sau „cu siguranță da” atunci când au fost întrebați: „Ar trebui ca guvernul să îi impoziteze pe cei bogați mai mult decât în ​​prezent pentru a-i sprijini pe cei săraci?”.

Categorii

ECONOMIE, EURO, EXTERNE, ȘTIRI

Etichete