România se află printre statele UE cu cea mai scăzută pondere a cheltuielilor de protecție socială în PIB, de sub 13%
Cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în Finlanda (24,9%). Finlanda, Franța, Danemarca, Italia, Austria și Suedia au avut ponderi de cel puțin 20% din PIB ale cheltuielilor de protecție socială.
Dintre aceste cheltuieli, grupa vârstnicilor, care include pensiile, a reprezentat 10,1% din PIB la nivelul UE, în toate statele reprezentând cea mai mare parte din cheltuielile de protecție socială, cu cele mai ridicate nivele în Grecia și Finlanda (13,8%), urmate de Franța și Italia (13,4% în ambele) și Austria (12,5%).
România a înregistrat în 2019 o pondere a cheltuielilor pentru pensii de 8,8% din PIB, în creștere de la 8,4% în 2016.
Totodată, cele mai scăzute cheltuieli pentru pensii au înregistrat în 2017 Irlanda (3,4%), Lituania (5,7%) și Cipru (6%).
Cele mai consemnate ponderi, de anul trecut, ale cheltuielilor de protecție socială în PIB au fost de sub 13% în Lituania, Malta, Letonia, Cehia și Bulgaria. Cel mai scăzut nivel fiind în Irlanda, de 9,5%.
România se află printre statele din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută pondere a cheltuielilor de protecție socială în PIB, de sub 13%, în timp ce media europeană este de 18,8%, respectiv 41,1% din cheltuielile generale ale guvernului, potrivit datelor aferente anului 2017 publicate de Biroul European de Statistică EUROSTAT.