Sari la conținut

Iohannis pregătește referendumul pe justiție, pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare

Președintele Klaus Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, atunci când PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. În acel moment, Klaus Iohannis a trimis o scrisoare către Parlament solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

Decizia a venit în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șeful statului, care a declarat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.Klaus Iohannis a invocat două decizii ale Curții Constituționale din 2007, potrivit cărora referendumul cu privire la problemele de interes național se pot desfășura oricând în timpul anului.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni. Această decizie, de a declanșa procesul de consultare a populației, a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, au declarat surse apropiate Cotroceniului.

Categorii

ȘTIRI, PNL, SOCIAL

Etichete