Sari la conținut

Se reduce numărul ministerelor și secretarilor de stat | Ce negocieri au loc între PSD și PNL înainte de rotația guvernamentală

PSD și PNL au căzut de acord în privința tăierii cheltuielilor bugetare și planifică reducerea numărului de ministere, dar și a secretarilor de stat, înaintea transferului puterii de la PNL la PSD.

Cele două partide și-au prezentat, marți, mandatele de negociere unul celuilalt, prin intermediul liderilor Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL). Ambele mandate prevăd eliminarea unui minister din structura guvernamentală, precum și reducerea numărului de secretari de stat.

Mandatul are două elemente principale: menținerea în protocol și orice ieșire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, a declarat actualul premier, Nicolae Ciucă.

Potrivit protocolului PNL, Ministerul Transporturilor ar trebui să fie transferat liberalilor, însă Marcel Ciolacu ar urmări rămânerea lui Sorin Grindeanu la conducerea ministerului respectiv. Este posibil ca social-democrații să păstreze acest minister, în timp ce liberalii ar păstra ministerele Justiției și Fondurilor Europene, urmând să le fie transferat și Ministerul Finanțelor, potrivit HotNews.ro.

În ceea ce privește UDMR, Ciolacu, viitorul premier, a insistat că dorește să continue să guverneze alături de partidul minoritar. Pe de altă parte, actualul prim-ministru, Ciucă, a dat de înțeles că UDMR ar trebui să renunțe la unul dintre ministere la “rotativă”.

Dacă ne referim la reducerea numărului de portofolii, e o alegere simplă și trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine, în funcție de ponderea din Parlament, a declarat premierul Ciucă.

*Foto: Facebook.com/IonelNicolaeCiuca