Sari la conținut

NATO, discuții privind creșterea bugetului alocat apărării | România este în topul primelor 10 state membre din punct de vedere al cheltuielilor

Statele care constituie NATO vor relua în cursul săptămânilor următoare discuțiile privind ținta de cheltuieli dedicate apărării. Potrivit secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, mai multe state din NATO cer transformarea recomandării de a aloca 2% din PIB pentru apărare într-un minim necesar.

Unii aliați sunt ferm în favoarea transformării obiectivului actual de 2% într-un minim (…) Ne vom întâlni, vom avea întâlniri ministeriale, vom avea discuții în capitale, a declarat șeful NATO, fără să specifice care state membre cer această nouă politică.

În 2021, statul român a alocat echivalentul a 1,88% din PIB bugetului pentru apărare. Astfel, România a ocupat locul 10 în clasamentul statelor NATO. Norvegia a cheltuit 1,74%, Ungaria 1,69%, Turcia 1,60%, în timp ce Spania a alocat doar 1.03% din PIB pentru apărare, surclasând doar Luxemburg (0.54%).

Pe de altă parte, țări ca Grecia, Polonia și Marea Britanie au reușit să depășească recomandarea de 2%, republica elenă alocând 3,59%, Polonia 2,34% și Regatul Unit 2,25%. Statele Unite asigură în continuare cea mai mare parte a apărării Alianței, contribuția americană reprezentând aproape 70% din întreaga sumă cheltuită de NATO, adică 726 de miliarde de dolari dintr-un total de 1,05 trilioane.