Sari la conținut

România nu a intrat în Spațiul Schengen | Austria și Olanda au votat împotrivă, dar din motive diferite

Pe 8 decembrie 2022, statele membre ale UE au votat pentru sau împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Dintre cele trei state, doar Croația a primit aprobarea celorlalte state. Pentru aderarea la Spațiul Schengen, un stat trebuie să fie votat în unanimitate de către Consiliul European, o instituție a UE formată din șefii de stat ai fiecărei țări din UE.

Olanda și Austria au fost statele care au votat împotriva aderării României, deși poziția guvernanților olandezi față de intrarea țării noastre în spațiul comun devenise favorabilă. Însă, fiindcă votul asupra includerii României și cea a Bulgariei nu era separat, votul referindu-se la aderarea ambelor state, Olanda a votat împotrivă, deoarece se opunea aderării Bulgariei.

Cancelarul Austriei, precum și ministrul austriac de Interne au fost de neclintit, reprezentanții austrieci referindu-se la Spațiul Schengen drept „un sistem care nu funcționează”, ce nu poate fi extins fără a sacrifica siguranța.

În urma votului, Cătălin Drulă, președintele USR, a cerut demisia lui Lucian Bode (PNL) ministrul de Interne al României, care a fost însărcinat cu o parte importantă a negocierilor premergătoare votului.

Rareș Bogdan (PNL) a cerut ca toate companiile de stat românești care au conturi active la bănci austriece să le mute la bănci din alte țări.

Austria a fost criticată atât de politicieni români, cât și de politicieni din străinătate pentru votul de pe 8 decembrie.