Sari la conținut

Președintele PMP: Poziția Austriei față de accederea României în Spațiul Schengen este discriminatorie | „O nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), susține că poziția Austriei față de intrarea României în Spațiul Schengen este discriminatorie, iar în cazul în care statul austriac s-ar opune în mod formal pe data de 8 decembrie, Tomac ar propune formularea unei trimiteri în fața Curții de Justiție a UE, deoarece statul austriac ar încălca regulamentul UE privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane.

Ce putem face dacă Austria ne blochează accesul în Schengen? De ani buni de zile, singura ţară care se opunea accesului nostru în spaţiul Schengen a fost Olanda. Iată că un efort comun de acţiune românească şi europeană a convins decidenţii politici din Ţările de Jos să îşi schimbe poziţia şi, în această săptămână, Haga ne-a dat o veste bună. Olanda susţine aderarea noastră. Am avut ceva emoţii legate de poziţia Suediei, dar şi de la Stockholm avem verde. Singura ţară care se opune este Austria, aici Guvernul, prin cancelarul Karl Nehammer şi ministrul de Interne, Gerhard Karner, tot susţin, în mod absolut incorect, că nu trebuie să fim acceptaţi în Schengen. Poziţia Austriei este discriminatorie şi sperăm că Viena îşi va revizui, în data de 8 decembrie, decizia şi nu ne va bloca (…) Ce ne rămâne de făcut în cazul în care Guvernul austriac rămâne singurul din Uniunea Europeană care ne blochează în Schengen? În cazul în care joi, pe 8 decembrie, Austria va fi singurul stat care se va opune cererii noastre de accedere în spaţiul Schengen, consider că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în faţa Curţii de Justiţie a UE – pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane. Nu există niciun motiv temeinic pentru a respinge accederea noastră în spaţiul Schengen. În caz de blocaj, răspunsul nostru trebuie să fie pregătit imediat. Eu sigur voi cere Comisiei Europene să apere dreptul european şi Regulamentul Schengen în faţa unor excese politice, fie ele şi din partea Austriei, a declarat președintele PMP într-o postare pe o rețea de socializare.

*Foto: facebook.com/tomaceugen