Sari la conținut

USR și Forța Dreptei, sesizare la Curtea Constituțională pentru suprataxarea contractelor part-time

USR și Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, au depus o sesizare la Curtea Constituțională referitoare la modificările aduse Codului Fiscal acum câteva luni, care priveau supraimpozitarea contractelor de muncă cu jumătate de normă la nivelul salariului minim acordat pe un contract de muncă full-time.

Consecințele au apărut imediat după intrarea în vigoare a modificărilor. În luna septembrie, șeful Inspecției Muncii anunța extinderea fenomenului muncii „la negru”, care atingea deja cote-record.

USR și Forța Dreptei, care încep să formeze un parteneriat, luând tot mai des poziții politice comune, au depus o sesizare la CCR care vizează legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 16/2022, prin care au fost aprobate modificările aduse Codului Fiscal în luna iulie. Cele două partide din opoziție susțin că suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituție referitoare la dreptul de muncă și la așezarea justă a sarcinilor fiscale.

Astăzi, împreună cu Forța Dreptei, contestăm la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței care a readus nedreptatea suprataxării muncii part-time, pentru a opri un Guvern care se luptă cu cei ce muncesc cinstit. Domnul premier Ciucă a semnat o ordonanță care a închis 180.000 de contracte de muncă. Este recordul absolut pe care nici Dragnea în prima ediție nu l-a reușit. Absurditatea «plătești pentru două ore contribuții ca pentru opt», testată de echipa Dăncilă-Dragnea și soldată cu un eșec răsunător, este reciclată de echipa Ciucă-Ciolacu. Doar pentru că premierul PNL și Ministerul de finanțe PSD îi cred hoți pe toți și, în loc să îi verifice pe cei care au muncă la gri, îi pedepsesc pe toți, angajatorii s-au trezit forțați să plătească taxe mai mari. Unii au făcut-o, în alte cazuri, însă, zeci de mii de oameni au rămas fără loc de muncă. Socialismul din PSD a dispărut căci aleg să ia mai mulți bani de la cei mai săraci lucrători. Liberalismul din PNL a dispărut pentru că se opun tocmai celor care aleg să muncească și celor care creează locuri de muncă, a rămas doar un Partid Național Laș, a declarat Oana Țoiu, deputat USR și membru al Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților.