Sari la conținut

Vicecancelarul Austriei susține aderarea României la Spațiul Schengen. Oficialul austriac rupe rândurile coaliției de guvernare

Werner Kogler (Die Grünen), vicecancelarul Austriei, care face parte din coaliția de guvernare a Austriei, s-a declarat în favoarea aderării României la Spațiul Schengen, respectiv a Croației și a Bulgariei. Poziția acestuia o contrazice pe cea a cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de Interne, Gerhard Karner, ambii membri ai Österreichische Volkspartei (ÖVP, Partidul Popular Austriac).

Surprinzător este că partidele celor trei oficiali austrieci alcătuiesc un parteneriat. Kogler este membru al Partidului Verzilor, al patrulea partid ca număr de locuri în parlament și care formează coaliția de guvernare împreună cu ÖVP, partidul cu cele mai multe locuri în parlamentul austriac.

Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, a declarat vicecancelarul Kogler.

Ministrul de Interne a descris protecția granițelor UE drept „un sistem disfuncțional”, susținând că nu ar trebui să aibă loc un vot asupra extinderii în momentul de față, în timp ce cancelarul Nehammer a susținut că în Austria s-ar afla în jur de 100.000 de persoane care au intrat ilegal în țară.

Majoritatea vin în Austria prin Serbia și Ungaria, o altă parte vin în Austria prin Turcia, Bulgaria, România și Ungaria. Nu sunt împotriva migrației, dar trebuie să fie totuși să poți decide cine vine la tine, a afirmat cancelarul.

Cu câteva zile în urmă, președintele Iohannis a declarat că ar exista posibilitatea ca decizia de a adera la Spațiul Schengen să fie amânată cu o lună sau două.

Dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen şi ca să completez ce am spus – unii au întrebări pentru noi şi alţii pun sub semnul întrebării Schengen. Spaţiul Schengen funcţionează după nişte reguli care au fost stabilite acum câţiva ani. Lumea s-a schimbat. Ştim şi noi acest lucru şi este nevoie de îmbunătăţirea unor abordări, unor proceduri. Noi suntem parte din acest proces. Suntem acum parte din procesul de îmbunătăţire a Spaţiului Schengen şi evident că, dacă vom deveni parte din el, vom continua aceste demersuri, însă argumentul că dacă Spaţiul Schengen nu este perfect România şi alţii trebuie să rămână afară nu mi se pare chiar unul pertinent, a declarat președintele României.

Categorii

EXTERNE, ȘTIRI, POLITICE

Etichete