Comisia Europeană a decis ridicarea MCV pentru România | Reacțiile liderilor coaliției de guvernare

Comisia Europeană a decis să încheie aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în ceea ce privește statul de drept în România. Procesul de monitorizare a durat 15 ani, începând odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.
Potrivit Comisiei Europene, România a înregistrat progrese satisfăcătoare privind statul de drept, legile justiției, lupta împotriva corupției, respectiv sistemul judiciar. Au fost notate în special eforturile depuse de statul român în 2021, respectiv 2022.
Astfel, România nu va mai fi verificată prin intermediul MCV, dar va continua să fie monitorizată în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca celelalte state membre. Acestui proces de monitorizare generală îi corespunde un Raport anual al Comisiei privind statul de drept.
Vestea foarte bună pe care o primim astăzi este dovada că România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european. Legile Justiției adoptate și promulgate de curând reprezintă una dintre cele mai importante reforme din domeniu din ultimii ani. Ridicarea MCV este un nou pas important pe care îl facem în vederea atingerii obiectivului nostru de țară: aderarea la Spațiul Schengen, a declarat premierul Ciucă cu ocazia deciziei Comisiei Europene.
Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (președintele PSD) consideră că ridicarea MCV este un pas decisiv către aderarea la Spațiul Schengen.
Mecanismul de Cooperare și Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană și confirmă că actuala coaliție de guvernare este pe drumul corect în ceea ce privește reformele și respectarea tuturor angajamentelor europene. Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem și mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea și cel mai mare obiectiv pentru România, a completat liderul PSD.