Sari la conținut

Declarațiile Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre racheta care a lovit satul polonez de la granița cu Ucraina

Mircea Geoană, actualul Secretarului General Adjunct al NATO, a făcut o serie de declarații despre rachetele care au lovit satul polonez Przewodów, luând viețile a doi civili polonezi. Incidentul a avut loc în timpul unui atac rusesc cu rachete la scară mare împotriva Ucrainei/

Este prea devreme să tragem concluzii finale. Vă pot spune însă că nu avem indicații că ar fi vorba de un atac deliberat sau că Federația Rusă s-ar pregăti pentru acțiuni ofensive împotriva NATO. Analiza preliminară sugerează, după cum au indicat deja și alți lideri aliați, că este vorba de un incident cauzat de o rachetă ucraineană de interceptare, menită să protejeze teritoriul ucrainei de atacurile ruse, a declarat Geoană.

Declarațiile fostului candidat la alegerile prezidențiale se potrivesc cu declarațiile președintelui Poloniei, Andrzej Duda, care a afirmat că nu există dovezi care să indice că rachetele ar fi fost lansate de forțele ruse. De altfel, și șeful polonez de stat a declarat că există indicații că rachetele ar fi făcut parte din sistemul ucrainean de apărare împotriva rachetelor inamice. Aceleași lucruri au fost susținute și de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Vreau să asigur românii și româncele că NATO va face întotdeauna tot ceea ce este necesar pentru a proteja și apăra pe toți și pe fiecare dintre aliați, a completat Secretarul General Adjunct al NATO.