Sari la conținut

Armata Germaniei, din ce în ce mai activă. Bundeswehrul își sporește prezența în regiunea Indo-Pacifică

Forțele Aeriene ale Germaniei (Luftwaffe) participă la exerciții militare în Australia, unde Germania a trimis 250 de soldați, șase avioane de luptă Eurofighter și șapte avioane de suport.

Mai mult, o flotă a Germaniei va fi trimisă în regiunea Indo-Pacifică, potrivit generalului Eberhard Zorn, care ocupă funcția de Inspector General al Bundeswehrului, cel mai înalt rang din armata germană.

„Nu căutăm să provocăm pe nimeni prin prezența noastră, dar dorim să transmitem un semnal clar de solidaritate valoroșilor noștri parteneri”, a declarat acesta într-un interviu acordat celor de la Reuters.

Regiunea Indo-Pacifică este alcătuită din Oceanul Indian și Oceanul Pacific. În centrul acestei regiuni se află China, care, de regulă, este factorul determinant pentru politica externă a oricărui stat referitoare la regiunea Indo-Pacifică.

Acum câteva luni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, ținea un discurs în Parlament despre marea turnură (Zeitenwende) a politicii externe germane, prilejuită de invazia rusă a Ucrainei. În acel discurs, Scholz reînnoia angajamentul Germaniei față de NATO, promițând să dedice mai multe resurse armatei și să o transforme într-un instrument mai capabil și mai eficient. Mai mult decât atât, Germania adopta prin cancelarul său o poziție mult mai fermă împotriva Rusiei, una dintre cele două mari rivale ale blocului euroatlantic.

Rămăsese, însă, chestiunea Chinei. Era neclar în ce măsură avea această Zeitenwende să includă și o reevaluare a politicii externe germane față de China.

Participarea la exerciții militare alături de Australia și alți aliați ai blocului euroatlantic, precum și sporirea prezenței militare în regiunea Indo-Pacifică sunt semne ale unei raportări clare față de China drept o amenințare.

Rolul Australiei în regiunea Indo-Pacifică devine din ce în ce mai sofisticat pe măsură ce își dezvoltă atât viziunea strategică și capacitățile militare, cât și parteneriatele strategice cu marile puteri ale blocului euroatlantic – NATO și UE.

Categorii

EXTERNE, ȘTIRI

Etichete