Sari la conținut

S-a aflat noul prim-ministru al Marii Britanii | Este a treia femeie din istoria Regatului Unit care ocupă funcția

Astăzi, 5 septembrie, a fost anunțat noul premier al Marii Britanii, Liz Truss.

Liz (Elizabeth) Truss este Ministrul de Externe al Marii Britanii, această funcție fiind numită în titulatura britanică „Secretarul de Stat pentru Afacerile Externe, ale Commonwealthului și ale Dezvoltării”. Truss ocupă această funcție din septembrie 2021.

Până la Truss au mai servit ca prim-miniștri ai Regatului Unit două femei, prima dintre ele fiind Margaret Thatcher, care a condus Regatul Unit timp de 11 ani și jumătate. A doua femeie prim-ministru a Marii Britanii a fost Theresa May, care a servit timp de trei ani, înainte de a fi înlocuită de Boris Johnson.

În primul său discurs în calitate de prim-ministru desemnat, Truss i-a mulțumit fostului prim-ministru, Boris Johnson, pe care l-a felicitat pentru ducerea la bun sfârșit a Brexitului, rezultatele ultimelor alegeri parlamentare, desfășurarea vaccinării, precum și pentru riposta acestuia împotriva lui Vladimir Putin.

Noul prim-ministru al Marii Britanii a câștigat alegerile interne ale Partidului Conservator împotriva lui Rishi Sunak, fostul cancelar al Trezoreriei, cu 81 de mii de voturi din aproape 142 de mii.

Succesorul lui Boris Johnson a fost ales din interiorul Partidului Conservator, care deține majoritatea parlamentară în Marea Britanie.