Sari la conținut

UE acordă Ungariei o lună să ia măsuri cu privire la statul de drept, după care trece la suspendarea fondurilor

Ungaria riscă să-i fie suspendate 21 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene.

Ungaria are o lună la dispoziție să prezinte observații, informații și măsuri adecvate pentru remedierea afectării statului de drept de către guvernul condus de Viktor Orban, a fost mesajul comunicat de Comisia Europeană guvernului de la Budapesta prin intermediul comisarului pentru buget, Johannes Hahn.

Dacă nu ar reuși să respecte termenul impus de Bruxelles, statul maghiar ar putea pierde 21 de miliarde de euro din fondurile de coeziune, acordate țărilor cu o situație economică sub media UE pentru reducerea decalajelor dintre statele membre ale Uniunii.

Premierul Orban a devenit, în ultimii ani, cel mai controversat șef de stat din UE. Printre altele, asta se datorează controlului exercitat de liderul maghiar asupra unor ONG-uri de extremă dreapta, precum și asupra presei maghiare. Proasta reputație a lui Orban în UE se datorează și apropierii tot mai evidente dintre prim-ministru și președintele Rusiei, Vladimir Putin, atitudinii intolerante a lui Viktor Orban față de minoritățile sexuale și, nu în ultimul rând, politicilor ostile ale guvernului maghiar față de integritatea teritorială a statelor vecine.

Reamintim că Viktor Orban a ținut de curând un discurs în România, la Băile Tușnad, ostil la adresa românilor și marcat de derapaje șoviniste: acesta a declarat că nu-și dorește ca maghiarii să devină o rasă mixtă și a comparat apărătorii integrității teritoriale a României cu „dependenții de droguri”, făcând referire la Gergely Kovacs, un membru al opoziției din Ungaria care a fost prins cu marijuana după ce a fost reținut de poliția din Budapesta în urma unor proteste împotriva puterii.