Sari la conținut

Hasta la vista, baby! Ultimul discurs al premierului Marii Britanii

Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, Boris Johnson, a ținut ieri, 20 iulie 2022, ultimul său discurs în parlament în funcția de premier. Acesta urmează să fie înlocuit de cineva din propriul partid, urmând să iasă din funcție în mod oficial la data de 5 septembrie. Astfel, Johnson va fi servit Regatul Unit în funcția de premier vreme de trei ani și 43 de zile, al 32-lea cel mai lung mandat din istoria acestei funcții în Marea Britanie.

Mandatul lui a început în 2019, când Marea Britanie și Uniunea Europeană erau în mijlocul negocierilor referitoare la condițiile în care Regatul Unit va părăsi UE. Acesta a obținut un acord de care s-a declarat mulțumit. Astfel, Regatul Unit a părăsit UE sub anumite condiții, în loc să o facă fără niciun acord în vigoare, cum se temeau mulți britanici și europeni deopotrivă. La scurt timp, Partidul Conservator, sub conducerea lui Johnson, a fost ales cu 42% din voturi la alegerile parlamentare din 2019, cea mai mare majoritate conservatoare în parlamentul britanic din 1987 încoace, fapt amintit și de Johnson în ultimul său discurs.

Mandatul acestuia a fost marcat de numeroase controverse, precum petrecerile pe care le-a dat în timp ce erau în vigoare restricțiile referitoare la pandemie, implementate de propriul guvern. În timpul unuia dintre cele mai contestate mandate din istoria recentă a Marii Britanii, Boris Johnson a rezistat în funcție pe parcursul a trei ani traversați de unele dintre cele mai mari crize ale secolului, de la Brexit, la pandemia de Covid-19, la invazia rusă a Ucrainei. Prim-ministrul a reușit să mențină Marea Britanie pe linia de plutire, să cultive creșterea PIB și relații comerciale noi cu statele din afara UE și să ofere Ucrainei ajutor esențial în timpul invaziei ruse. Aceste reușite aveau loc în timp ce guvernul lui Johnson organiza una dintre cele mai mari transformări ale politicii externe britanice, „Global Britain in a competitive age”, unul dintre primele documente oficiale ale unui stat european care prezenta soluții referitoare la amenințările ruse și chineze.

În stilul său excentric și umoristic, acesta și-a luat rămas bun citând celebra replică a lui Arnold Schwarzenegger din filmul Terminator 2, „Hasta la vista, baby!

Categorii

EXTERNE, ȘTIRI

Etichete