Cresc investițiile străine, dar românii nu sunt tentați de job-urile noi

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au cumulat 3,78 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an, cu un miliard în plus față de aceeași perioadă din 2021.
Participațiile la capital, incluzând profitul net reinvestit de către străini, au fost de 3,6 miliarde de euro, în timp ce creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 177 milioane de euro, potrivit BNR.
Datele arată că piața românească rămâne în continuare atractivă pentru străini, Țările de Jos, Germania, Austria, Italia, Franța și Cipru fiind țările care investesc cel mai mult în România.
România este pe locul 4 în Europa într-un clasament al intențiilor de investiție pentru anul următor. Un studiu de atractivitate, efectuat de curând de EY, a stabilit că țara noastră este în fața tuturor celorlalte state europene la capitolul ISD viitoare, cu excepția Portugaliei, Marii Britanii și a Lituaniei.
Mai mult, în luna iunie a anului trecut, de pildă, erau 8.075 de companii americane active în România, conform agenției guvernamentale americane I.T.A. Asta în condițiile în care 92% dintre companiile membre AmCham (Camerei Americane de Comerț din România) au raportat că le este dificil să găsească specialiști în sectoarele în care activează.
În condițiile în care investițiile străine ar continua să crească, în ciuda inflației, dar rata ocupării forței de muncă ar continua fie sub nevoile companiilor, este dificil de imaginat cum va continua economia românească să facă față unor condiții economice globale în continuă schimbare.