Sari la conținut

Dacian Cioloș ar putea fi următorul premier al României. Klaus Iohannis l-a desemnat candidat pentru funcție

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier, la finalul consultărilor care au avut loc astăzi la Cotroceni cu toate partidele parlamentare.

Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare după ce guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură.

În toate discuțiile, am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.

Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice.

Din toate aceste propuneri, eu am reținut una pe care o voi și pune în practică și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit liderului USR, Dacian Cioloș, președintele i-a cerut în această seară să formeze un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.
Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR, a reacționat Cioloș.