Sari la conținut

Anca Dragu, la afirmația lui Florin Cîțu potrivit căruia nu-i trebuie vot în Parlament pentru noul Guvern: „Nimic mai fals”

Președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS) a contrazis astăzi afirmațiile premierului Florin Cîțu, care declarase ieri că nu are nevoie de vot în Parlament pentru noul său cabinet, după demisia miniștrilor USR-PLUS. Potrivit acesteia, conform Constituției și Codului Administrativ, Florin Cîțu este obligat să obțină voturile Parlamentului, dat fiind că, prin plecarea USR-PLUS, se schimbă componența politică a Guvernului.

Nimic mai fals. Se schimbă compoziția politică a guvernului și trebuie conform Constituției și Codului Administrativ să vină în Parlament. Trebuia să fi venit deja, dar în fine, a declarat Anca Dragu.

Reaminim că joi seara, Florin Cîțu a declarat că-și dorește încă refacerea coaliției PNL-USRPLUS cu condiția ca partidul să renunțe la moțiunea de cenzură, dar a precizat că toate variantele sunt pe masă în acest moment, inclusiv un guvern minoritar PNL-UDMR.

În acest caz, premierul admite că trebuie să meargă în Parlament pentru votul cabinetului, care nu ar pune însă în joc propriul său mandat:

Aici trebuie să fim foarte atenți. Nu Guvernul merge. Merg cu miniștrii în Parlament. Deci, Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzură. Dacă nu obține voturile un ministru, nu se întâmplă nimic cu Guvernul, a declarat Florin Cîțu.

Ce prevede Constituția:

ARTICOLUL 85

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura