Sari la conținut

Creșterea „extraordinară” de 13,6% a economiei românești, la media zonei Euro. Mai bine decât noi au performat Spania (19,8%), Franța (18,7%) sau Italia (17,3%)

Creșterea economică a României de 13,6% anunțată astăzi de Institutul Național de Statistică pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an și catalogată de premierul Florin Cîțu drept „extraordinară” se situează la media performanței economice a zonei Euro – Mai bine decât economia țării noastre au performat, conform Eurostat, economiile Spaniei (+19,8%), Franței (+18,7%), Ungariei (+17,7%), Italiei (+17,3%), Portugaliei (15,5%) și Belgiei (14,5%).

Rezultatele raportate de INS arată că economia țării noastre și-a revenit după perioada de pandemie. Dar, oricât de spectaculoasă, creșterea de două cifre din T2 este raportată la perioada similară a anului trecut, în care România era în lockdown și în care s-a înregistrat o contracție economică de 10% față de T2 2019.

„Sună bine, nu?” a transmis astăzi premierul Florin Cîțu în cadrul unei declarații de presă, evocând rezultatele raportate astăzi de INS.

Problema este că, în spatele acestei evoluții a economiei românești, s-au acumulat dezechilibre macroeconomice care nu sunt de ignorat: deficitul comercial de peste 10 miliarde la 6 luni, deficitul de cont curent care a crescut cu mai bine de 73% în prima jumătate a anului, inflația prognozată la 5,6% pentru finalul anului și explozia datoriei publice.

Am lucrat din greu și am reușit. Dar pentru asta, vă mulțumesc vouă, dragi români. Nu aș fi reușit fără voi. Adevărații eroi sunteți voi. Cifrele arată că economia României a depășit criza economică în doar 1 an, fiind cea mai rapidă revenire economică pe care a avut-o România după o astfel de criză. Cred că ultima dată a fost acum 100 de ani. Iar pentru perioada următoare, îmi doresc două lucruri: predictibilitate și stabilitate în viața economică. 13,6% este o cifră pe care cu toții trebuie să o ținem minte, deoarece reprezintă creșterea economică din trimestrul II de anul acesta.

Indiferent de comentariile unora în spațiul public, această cifră atestă că mi-am făcut foarte bine treaba, anul trecut din funcția de ministru al Finanțelor, anul acesta, ca prim-ministru, a transmis astăzi Florin Cîțu.