Sari la conținut

Orban și Cîțu se „bat” pentru loialitatea primarilor cu promisiuni de bani de la stat

Aflați într-o bătălie tot mai acerbă pentru câștigarea președinției PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu se luptă pentru loialitatea primarilor liberali într-un duel al promisiunilor prin care atât actualul lider PNL cât și premierul-candidat asigură fonduri generoase pentru edilii din teritoriu, odată cu preluarea șefiei partidului.

În proiectul de rectificare bugetară, Florin Cîțu a alocat 3 miliarde de lei la Ministerul Finanțelor pentru „Acțiuni generale”, în condițiile în care aici intră și Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, folosit de regulă pentru a ajuta primăriile aflate în dificultate financiară. În schimb, la Ministerul Dezvoltării (condus de UDMR), responsabil pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, au fost alocați doar 1,8 miliarde de lei, în condițiile în care au fost cerute 4 miliarde pentru proiectele începute deja în PNDL 1 și 2. Desigur, Florin Cîțu i-a asigurat pe primari că banii pentru cele două etape PNDL vor ajunge la timp.

Astfel, dacă proiectul de rectificare bugetară va rămâne în forma pusă în dezbatere publică, înseamnă că Florin Cîțu tocmai și-a pus deoparte banii necesari pentru cumpărarea loialității primarilor PNL la Congresul în care va fi ales următorul președinte PNL, pe data de 25 septembrie. De menționat că nu e prima dată când prim-ministrul încearcă să-și atragă de partea sa voturile edililor liberali, la începutul lunii iunie acesta promițându-le bani de la bugetul de stat pentru investiții prin crearea unui „program de investiții special”.

De cealaltă parte, Ludovic Orban, care nu are la dispoziție fondurile generoase ale Guvernului, îl atacă pe contracandidatul său pentru banii alocați primarilor la rectificare și în esență promite acestora din urmă cel puțin 40 de miliarde de lei pentru cea de-a 3-a etapă a PNDL, dar și compensarea edililor care ar fi fost dezavantajați de alocările preferențiale făcute în perioada guvernării PSD.

Deviza Partidului Naţional Liberal, pentru care fiecare dintre primarii noştri a cerut anul trecut încrederea cetăţenilor, a fost aceea că ‘Dezvoltăm România’, iar acest program înseamnă că trebuie să dezvoltăm fiecare comunitate locală, a scris Ludovic Orban pe pagina Facebook.