Sari la conținut

Guvernul cade la pace cu PSD: Premierul se va întâlni cu Marcel Ciolacu pentru a negocia PNRR

Premierul Florin Cîțu se va întâlni cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care România poate beneficia de aproape 30 de miliarde de euro fonduri UE (granturi și împrumuturi), a declarat astăzi prim-ministrul.

Am vorbit la telefon cu Marcel Ciolacu, săptămâna trecută, şi ne vom vedea, sper, cred că săptămâna aceasta la Guvern, o să-i fac o invitaţie oficială, să discutăm puţin pe tema PNRR-ului, să vedem dacă dintre priorităţile pe care le avem acolo sunt… Vedem după aceea (dacă PNRR va fi prezentat în Parlament, n.r.), a declarat Florin Cîțu.

Anunțul făcut de premier pune capăt unui adevărat război de uzură între actualul guvern, care a refuzat constant solicitarea PSD de a prezenta în Parlament planul PNRR și Opoziție, care a solicitat această prezentare în forul Legislativ sub amenințarea grevei parlamentare și a boicotării votului privind creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europene (fără de care țara noastră nu poate beneficia de fondurile PNRR).

Blocajul părea să fie rezolvat săptămâna trecută după întâlnirea premierului Florin Cîțu cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ar fi impus guvernului, drept condiție pentru acceptarea propunerilor incluse în PNRR, prezentarea planului în Parlament.

Conflictul a fost reaprins la scurt timp însă de prim-ministru, care a declarat că Executivul nu este obligat să treacă planul prin Parlament, culminând cu anunțul de astăzi al Guvernului potrivit căruia premierul nu avea în plan vreo întâlnire cu Marcel Ciolacu, deși acesta declarase recent că fusese sunat de premier tocmai în acest scop.

În replică, social-democrații au transmis că „este regretabil că lupta politică internă din PNL pune în pericol realizarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României”. Rezultatul? Întâlnirea va avea loc, în funcție „și de programul domnului Ciolacu”.