Sari la conținut

Dispută aprinsă între Putere și Opoziție pe Bugetul 2021

Proiectul de buget pentru acest an a provocat discuții aprinse între Putere și Opoziție, atât PSD, cât și PNL aducând acuzații grave taberei adverse. Adoptat vineri de Guvern, bugetul din anul 2021 va suferi „câteva mii de amendamente” propuse de social-democrați, care au acuzat Executivul condus de Florin Cîțu că a pus „povara austerității” pe bugetari, pensionari, copii și studenți.

În replică, premierul Florin Cîțu a atacat alternativa propusă de PSD, susținând că amendamentele propuse de partid au un impact bugetar de 600% din PIB și acuzând social-democrații că vor să scoată România din Uniunea Europeană.

Am primit lista amendamentelor care au fost depuse şi de la PSD. Impactul bugetar este de aproape 6% din PIB. Aceasta ar însemna să mergem cu deficitul la 13% din PIB aproape. M-am uitat la sursa de finanţare şi fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din UE. Adică sursa de finanţare reprezintă contribuţia României la UE. Pentru cei care nu ştiu, la Ministerul de Finanţe, la acţiuni generale, plătim contribuţia la UE. De acolo vrea să ia PSD banii, să ne lase fără contribuţii la UE, ca să ne scoată din UE. Astea sunt amendamentele PSD, a declarat Florin Cîțu înaintea ședinței Biroului Executiv al PNL.

Ultimul cuvânt – pentru moment – l-au avut social-democrații, potrivit cărora Guvernul a pus presiune pe parlamentarii din propria tabără pentru ca aceștia să nu amendeze legea bugetului.

Prin tot ce aţi făcut un an de zile, aţi fost pe contrasens cu Europa. Chiar azi v-aţi dus la PNL şi le-aţi pus pumnul în gură parlamentarilor, interzicându-le susţinerea prin amendamente la buget susţinerea comunităţilor pe care le reprezintă (…) Amendamentele PSD au ca sursă de finanţare capitolul «Acţiuni generale» de la Ministerul Finanţelor Publice unde nu este cuprinsă doar contribuţia României la UE, ci şi fonduri pe care anul trecut le-aţi folosit în scop electoral şi ştie toată ţara ce aţi făcut anul trecut. La fel ca şi puşculiţa de la fondul de rezervă al premierului. De acolo vrem să tăiem domnule Cîţu şi suntem convinşi că de aia sunteţi supărat, a declarat prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul partidului.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura