Sari la conținut

Klaus Iohannis: Pregătiți copiii pentru școală / Școlile se redeschid parțial de luni

Școlile din România se vor redeschide parțial din 8 februarie, data de începere a celui de-al II-lea semestru al anului școlar, a anunțat astăzi președintele Klaus Iohannis, la finalul unei întâlniri la care au participat prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți și consilieri de la Administrația Prezidențială.

(…) Nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanță și să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane internnate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține pers care se internează în spital în fiecare zi, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Tendința evoluției COVID-19 este descendentă, iar în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, școlile sunt deschise sau urmează să-și deschidă porțile în următoarele săptămâni, a precizat președintele. Astfel, în contextul în care există doar 3 state care nu deschid acum școlile, s-a decis în unanimitate deschiderea parțială a școlilor începând de luni.

Începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfșoare în condiții sigure și pentru copii și pentru dascăli, a declarat președintele.

În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19 (scenariul verde), toți copiii vor merge la școală.

În localitățile aflate în scenariul galben, vor merge la școală copiii de grădiniță, elevii din ciclul primar și clasele a 8-a și a 12-a din ciclul secundar.

În localitățile aflate în scenariul roșu, vor merge la școală doar copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar, restul elevilor urmând să continue cursurile online.

În ce privește localitățile aflate în carantină, toți elevii vor face în continuare școala online.

Mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala șamd – toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un Ordin de ministru comun al ministerului Educației și ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală, a încheiat președintele Klaus Iohannis.