Sari la conținut

Doar până în 2026 putem lua fonduri UE prin PNRR. Dacă nu finalizăm proiectele la timp, dăm banii înapoi

Guvernul trebuie să adopte cât mai rapid forma finală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru ca proiectele să poată fi finalizate până la finalul anului 2026, întrucât dacă termenul acesta nu va fi respectat, va trebui să dăm banii înapoi, atrag atenția Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru, co-raportorii români pentru Mecanismul european de Reziliență și Redresare.

Practic, proiectele finanțate cu fonduri europene în cadrul PNRR trebuie să înceapă cel mai târziu la finalul lui 2023 și să fie finalizate la sfârșitul anului 2026:

Dacă la 31 decembrie 2026 nu am încheiat o investiție pentru care am primit bani, atunci va trebui să dăm banii înapoi. Nu doar că va trebui să finalizăm investiția din alte surse, dar va trebui să dăm banii înapoi, a precizat Siegfried Mureșan, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Biroul Parlamentului European în România.

În ce privește împrumuturile care pot fi obținute de România prin PNRR, dobânda va fi de sub 0,5%, a punctat Dragoș Pîslaru.

Împrumuturile pe care le poți face prin PNRR sunt la niște dobânzi extrem de atractive. Să zicem, dacă România se poate împrumuta pe piețele financiare cu 3%-4%, dobânzile pe care le iei prin PNRR probabil că sunt undeva între 0%-0,5%. Ceea ce înseamnă, până la urmă, că România câștigă niște miliarde bune (…), potrivit europarlamentarului USR-PLUS.

Reamintim că, după adoptarea formei finale PNRR, acesta va fi trimis spre aprobare către Comisia Europeană. Înainte de această etapă însă, Parlamentul European va emite propria evaluare a planurilor celor 27 de state-membre, de care Comisia va ține cont.