Sari la conținut

România nu-și permite majorarea cu 40%, spune premierul Florin Cîțu după decizia CCR

Votul privind constituționalitatea legii ce prevede creșterea cu 40% a pensiilor, dat astăzi de Curtea Constituțională, nu a rămas neauzit la Guvern, care și-a îndreptat armele împotriva deciziei CCR.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a acuzat Curtea de partizanat politic, susținând că „soluția prezentată astăzi de CCR privind creșterea pensiilor nu miră pe nimeni, pentru că jurisprudența Curții din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă” și arătând că aplicarea majorării cu 40% a pensiilor ar fi echivalentă cu un impact bugetar de 138 de miliarde de lei – „imposibil de susținut în acest moment”, potrivit ministrului Muncii.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat astăzi că România nu și-a permis nici în 2020 și nu-și va permite nici anul acesta o asemenea creștere a pensiilor, chiar și majorarea de 14% de anul trecut implicând eforturi „foarte mari” pentru bugetul statului.

România nu şi-a permis anul trecut. Nu-şi permite nici în 2020 acest lucru. În acest moment, legea merge la promulgare pentru domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja – acest Guvern – un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi, a spus premierul Florin Cîțu.

Legea declarată constituțională de CCR va merge la promulgare către președintele Klaus Iohannis care, potrivit declarațiilor de astăzi ale Ralucăi Turcan, o va retrimite în Parlament spre reexaminare. Odată ajunsă în Legislativ, măsura majorării pensiilor cu 40% poate fi respinsă de noua majoritate de dreapta.