Inițiativa Belt and Road, regândită post-pandemie, dar mai promițătoare ca niciodată

Pe măsură ce pandemia de coronavirus face ravagii în lume, strategia Belt and Road a Chinei devine tot mai high-tech și sofisticată, arată Foreign Policy.
Inițiativa Belt and Road lansată de China în 2013 ca strategie globală de dezvoltare a infrastructurii prin investiții în aproape 70 de țări din lume a suferit șocuri serioase în ultimii ani.
Mai întâi, Statele Unite sub comanda lui Donald Trump au tratat proiectul ca pe o „capcană a îndatorării” care ar fi subjugat țări slab dezvoltate, punând presiune asupra aliaților săi pentru a ține China deoparte. Apoi a venit pandemia COVID-19, care a afectat până la 60% din proiectele incluse în Belt and Road.
Cu toate astea, nu asistăm la sfârșitul inițiativei lui Xi Jinping. Dimpotrivă, aceasta trece prin niște transformări consistente, care vor avea ca efect încetinirea investițiilor în infrastructură și concentrarea resurselor în sănătate, tehnologie verde și servicii digitale.
Asistăm practic la pornirea unui nou Belt and Road – schimbat la față, high-tech și mult mai ancorat spre comerț decât spre investiții.
Health Silk Road este prioritatea de top a Beijingului, în cursa vaccinurilor COVID-19. China vrea să fie văzută ca superputerea care va ajuta lumea să depășească pandemia de coronavirus, nu țara care a cauzat-o.
Green Silk Road este un alt mod prin care China își poate îmbunătăți imaginea pe plan extern, totodată exportând produsele sale high-tech. Practic, China își va stabiliza statutul de lider al pieței globalede turbine, fotovoltaice, vehicule electrice, baterii litiu-ion și tehnologii smart grid.
Nu în ultimul rând, Digital Silk Road va sprijini expansiunea globală a companiilor de tehnologie chineze. În prezent, China e responsabilă pentru 23% din fluxurile de date trans-naționale, mai mult decât dublu față de cota Statelor Unite.
Schimbarea la față a inițiativei Belt and Road nu este o surpriză, dat fiind că se încadrează în strategia macroeconomică adoptată de China post-pandemie, ce înlocuiește modelul de creștere economică pe datorie cu unul bazat pe fortifierea economiei interne.