Sari la conținut

PwC: Economia globală va avea în 2021 cea mai rapidă creștere din acest secol / BM: 10 ani de pierderi pentru economia mondială din cauza pandemiei

Economia globală va crește anul acesta cu circa 5%, înregistrând astfel cea mai rapidă evoluție din secolul XXI, potrivit estimărilor PwC din raportul Global Economic Watch 2021, care arată că aceasta va ajunge la nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus la începutul lui 2022. Cu mult mai pesimiste sunt însă predicțiile Băncii Mondiale, care cu doar o zi în urmă a transmis că economia globală a pierdut 10 ani de creșteri, în contextul unei crize mai grave decât cea înregistrată la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vom reveni pe creștere economică în cea de-a doua parte a anului, atunci când se estimează că economiile avansate își vor fi vaccinat o mare parte din populație, transmit reprezentanții PwC.

Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendinţa globală, având în vedere că estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică o creştere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt veşti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuşi, în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creştere durabilă, cu accent pe investiţii şi crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare şi investiţii, inclusiv în forţa de muncă, pentru a face faţă atât problemelor cauzate de pandemie, cât şi schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie şi în societate, a spus Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România, citat de Agerpres.

„Dacă istoria ne poate învăţa ceva, economia mondială se îndreaptă către un deceniu de rezultate economice dezamăgitoare dacă nu vor fi lansate reforme semnificative”, a transmis însă Banca Mondială.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura