Sari la conținut

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: Începe o nouă etapă în cooperarea bilaterală” cu România

România și Republica Moldova pornesc astăzi o nouă etapă în cooperarea bilaterală dintre cele două țări, a transmis astăzi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o declarație comună susținută alături de președintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită la Chișinău.

Mă bucur că, începând cu ziua de astăzi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă.

În aceste zile Republica Moldova pășește într-o nouă etapă, atât pe plan intern, cât și pe dimensiunea politicii externe – o etapă a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european, la vecinii și partenerii noștri strategici. Și, bineînțeles, o etapă de relansare a parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană.

Astăzi, o spun cu toată încrederea, pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală. O prietenie la nivel înalt între Republica Moldova și România, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun.

România a fost alături de Republica Moldova din prima zi de independență. A fost o susținătoare fermă pe toate planurile – economic, politic, diplomatic, cultural, educațiuonal. Ați fost alături de noi și la bine, și la greu. Țin să vă mulțumesc pentru acest rol jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova. (…), a declarat președintele Maia Sandu.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat sprijinul pentru noul lider al Republicii Moldova, prezentând totodată un nou pachet de sprijin din partea României:

Am plăcerea de a fi primul oaspete primit de doamna președinte Maia Sandu după preluarea mandatului său. Este fără îndoială o confirmare a relației speciale dintre România și Republica Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentată pe parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare am aniversat 10 ani în aprilie 2020.

Mă bucur că această vizită la Chișinău se realizează pe fondul unui vot masiv al cetățenilor Republicii Moldova în favoarea implementării reformelor democratice, în conformitate cu valorile integrării europene. Acest vot clar în favoarea reformelkor reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Republica Moldova să se îndrepte. (…) Suntem alături de președintele Republici Moldova, doamna Maia Sandu, și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator (…), a declarat președintele Klaus Iohannis, anunțând un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova.

Ce prevede pachetul de sprijin pentru Republica Moldova:

– Încheierea cât mai rapidă al celui de-al șaselea protocol adițional la acordul bilateral privind grantul nerambursabil de 100 milioane euro, vizând prelungirea valabilității acordului și extinderea domeniilor de cooperare.
-Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău a unei echipe de experți români care să împărtășească din experiența lor și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare.
– Furnizarea de medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților de COVID-19.
– Sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea de 6.000 tone motorină ca ajutor extern.
– Continuarea sprijinului pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare cel puțin echivalentă cu cea din noiembrie 2020, de 250.000 euro.
– Inițierea unei cooperări aprofundate pe linia Justiției și a luptei anticorupție.
Semnarea cât mai rapidă a protocolului de colaborare în Educație, pentru 2021-2025.
– MAPN – donație separată de medicamente și echipamente COVID-19.

România își dorește ca Republica Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de instituții democratice și puternice, capabile să le asigure securitatea și bunăstarea. (…) România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

*Sursă foto: presidency.ro