Sari la conținut

Klaus Iohannis: „Ce obținem dacă amânăm acum alegerile?” / Decizia finală pentru data de 27 septembrie, luna viitoare

Organizarea alegerilor în 27 septembrie sau amânarea lor este o discuție legitimă, susține președintele Klaus Iohannis, care se declară personal pentru organizarea scrutinului la data stabilită, dacă pandemia nu se agravează și dacă autoritățile iau măsuri „foarte stricte și specifice”.

Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem la sfârșit de septembrie, intrăm poate în noiembrie sau în decembrie sau în ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune și gripa, poate se suprapune și o iarnă grea și ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost. (…) Personal, sunt convins că, dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri foarte stricte și specifice, se pot organiza alegerile.

Conform președintelui, problema cu privire la alegeri nu este votarea propriu-zisă, ci organizarea campaniei electorale:

Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hypermarket sau în magazin să-ți cumperi pâine – se pot institui măsuri de distanțare, de siguranță, de igienă – asta se poate. Ceea ce va fi destul de complicat de organizat este campania electorală care, în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează, va fi o campanie care se va desfășura în condiții foarte atipice pentru o campanie electorală, a completat Klaus Iohannis.

O decizie cu privire la posibilitatea amânării alegerilor va fi luată la jumătatea lunii august, a adăugat președintele.