Sari la conținut

Instituțiile publice, călcate în picioare de oamenii de stat în goana după voturi

Politicienii par să fi uitat că instituțiile de stat nu au nici ideologie, nici parti pris-uri și nici culoare politică: altfel nu se explică atacul sistematic asupra acestora desfășurat de cei pe care i-am ales să ne conducă astăzi, fie că sunt acum de partea puterii sau din opoziție.

Este legendară aversiunea președintelui Klaus Iohannis pentru Parlamentul „toxic”, actual majoritar PSD. A devenit obișnuință astăzi să auzim de la liberali cum CCR sau Avocatul Poporului, ambele „PSD-iste”, iau decizii sau acționează conform dorințelor „roșii”.

De partea cealaltă, ni se tot spune că Palatul Cotroceni „coace” o dictatură, iar Guvernul „dă cu bâta în baltă” ori de câte ori are ocazia prin incompetență sau corupție: nimic din ceea ce fundamentează astăzi statul nu a rămas necolorat politic sau neatins de acuzații și denigrări din partea adversarilor. Politici, bineînțeles.

Sceneta la care am asistat astăzi capătă însă accente înspăimântătoare prin violența afirmațiilor și acuzațiilor lansate, pare-se, fără niciun pic de discernământ sau interes față de cel pe care oamenii de stat ai României ar trebui să îl servescă: cetățeanul.

Tonul a fost dat de premierul Ludovic Orban, încă supărat pe decizia CCR care a declarat neconstituțională impunerea carantinei sau a internării prin ordin de ministru, care, nici mai mult, nici mai puțin, i-a rugat pe cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale și să acționeze responsabil.

Dacă judecătorii (inclusiv președintele CCR) au încercat să combată cu argumente poziția premierului, nu același lucru se poate spune despre politicieni:

Ca într-un fel de „ba pe-a mă-tii”, Victor Ponta a îndemnat românii să nu mai asculte de Guvern, iar Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și liderul interimar al PSD, l-a acuzat pe prim-ministru de anarhie, spunând despre acesta că „poţi să-l scoţi pe Orban din cârciumă, dar nu ai cum să scoţi cârciuma din el”.

Cel mai „cu moț” a reușit să fie liderul deputaților PNL, Florin Roman, care a pus direct ștampila „ciumată” și pe Curtea Constituțională și pe Avocatul Poporului, susținând că „axa răului PSD-CCR-Avocatul Poporului este principalul adversar al romanilor de bun simt care lupta împotriva COVID”.

Domnilor, oricare v-ar fi numele, culoarea politică sau visurile de putere, treziți-vă. Altminteri, degetul mijlociu pe care vi-l tot arătați necontenit între voi îl veți primi și la vot. De la noi.