Sari la conținut

Nu ești cu noi, ești împotriva noastră: Instituțiile de stat, criticate de Iohannis & PNL pentru delict de opinie

Parlament – Guvern (PSD) – Avocatul Poporului – Curtea Constituțională – Consiliul Superior al Magistraturii – Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării

Forța unui stat depinde, fără îndoială, de capacitatea sa de a proiecta autoritate; într-un stat de drept, autoritatea se construiește nu doar prin lege și pedeapsă însă, ci și prin respectul și încrederea cetățenilor în instituțiile publice. Când acestea din urmă sunt criticate în permanență de la cel mai înalt nivel pentru delict de opinie, întreaga lor credibilitate este amenințată, iar autoritatea lor, pusă la îndoială. Cu ce preț? Pentru că, fără această relație între cetățeni și autorități, nu poate exista statul de drept.

De-a lungul ultimilor ani, nici președintele Klaus Iohannis, nici Guvernul condus de Ludovic Orban și nici partidul de guvernare nu au pierdut o singură ocazie de a ataca instituțiile de stat, intrând cu bocancii în ele ori de câte ori acestea nu s-au încadrat în drumul care trebuie parcurs „pas cu pas” către o Românie normală.

Încă de la alegerile din 2016, Parlamentul majoritar PSD a fost pentru Opoziție toxic. Așa a rămas până în ziua de azi… mai nou doar în ochii președintelui Iohannis însă, pentru că prim-ministrul Ludovic Orban a spus pe șleau că „Parlamentul nu există” – pe românește, Legislativul cu o legitimitate acordată prin vot la fel de mare ca a Președintelui e cantitate neglijabilă în ochii unui premier care conduce un Guvern nereprezentativ pentru majoritatea parlamentară de astăzi. Curat democratic!

Nici Guvernul n-a scăpat de criticile președintelui Klaus Iohannis sau de gura liberalilor… atunci când era roșu-PSD. De când a schimbat culoarea în galben-PNL s-a schimbat și dispoziția președintelui, care nu contenește să-și laude miniștrii. Normal, dat fiind că, pentru orice neajuns al guvernării liberale (și nu-s deloc puține) de vină e și în ziua de azi, la 6 luni de la preluarea puterii de către PNL, tot „Ciuma Roșie”.

Avocatul Poporului le-a stat, vorba unui clasic, ca „sula-n coaste” și președintelui și liberalilor, nu doar atunci când se numea Victor Ciorbea, ci și acum, când numele său e Renate Weber. Știți voi, PSD-iști.

În ramura judecătorească, este notorie antipatia în bloc Iohannis-PNL față de Curtea Constituțională, care, de fiecare dată când dă o decizie contrară dorințelor de dreapta, este politizată și PSD-istă și ea, chiar și atunci când inclusiv judecătorii CCR susținuți de Klaus Iohannis dau votul contrar. Tot PSD e de vină…

Nici Consiliul Superior al Magistraturii n-a scăpat de mustrări din partea președintelui, care a acuzat CSM de superficialitate atunci când a dat aviz negativ pentru două dintre cele trei propuneri ale ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru șefia marilor parchete. Avizele au fost ignorate, toată lumea PNL a fost fericită.

Cel mai recent, sub tirul președintelui (și al liberalilor, implicit) a intrat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care l-a sancționat pe Iohannis cu 5.000 de lei după ce acesta i-a acuzat pe PSD-iști că vor să vândă Ardealul. Și CNCD e politizată, ba chiar „cotropită de PSD”, conform premierului Ludovic Orban. Fie vorba între noi, sancționarea lui Klaus Iohannis a fost propusă de președintele CNCD, susținut de reprezentanta PNL, de reprezentantul minorităților naționale și de cel al societății civile. Tot PSD-iști și ei…

Am trecut în revistă doar câteva exemple reprezentative, dar nu sunt de uitat nici consiliile județene sau locale, primăriile, spitalele, inspectoratele școlare sau orice altă instituție de stat, toate profund corupte și politizate dacă au culoarea roșie.

Pare că, în opinia președintelui, susținută necondiționat de gardienii PNL, singurele instituții necorupte, nepolitizate, corecte și curate musai trebuie să fie „ale mele”. Din această perspectivă, dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră pare tot mai mult strategia folosită de Klaus Iohannis ca să ajungă, într-un final, la „România lucrului bine făcut”…