Sari la conținut

Ion Cristoiu: De fapt avem un decret în care se instituie starea de asediu / Armata are dreptul să intervină ca forță de ordine

Decretul de prelungire a stării de urgență emis astăzi de președintele Klaus Iohannis este de fapt un decret de asediu, dat fiind că permite Armatei să coboare în stradă, susține analistul politic Ion Cristoiu, care precizează că scopul acestei prevederi este amânarea până anul viitor a alegerilor parlamentare și locale.

De fapt avem un decret în care se instituie starea de asediu sub forma stării de urgență. (…) Numai în starea de asediu Armata coboară în stradă. (…) În momentul în care un decret privind starea de urgență (…) anunță un pericol, înseamnă că există. Când șeful statului român, țară membră NATO, UE, cu Parlament, spune că există prevenirea unor amenințări care afectează ordinea publică, deci demonstrații violente care să afecteze democrația constituțională (…) e o frază vârâtă de Hellvig (fiind o temă SRI, n.r.), a declarat acesta în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, difuzată de Mediafax.

Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale celui de-al doilea decret privind starea de urgență este introducerea unui nou pericol, semnalat în prefața acestuia, cu privire la „amenințări la adresa ordinii publice, de natură a afecta siguranța națională sau democrația constituțională”.

În opinia analistului, pentru prima dată în istoria post-decembristă, Armata devine poliție, primind drepturi pe care nu le-a avut până acum, precum legitimarea cetățenilor și verificarea motivului deplasării acestora, precum și dirijarea participanților la trafic.

*Foto: Captură video Marius Tucă Show