Sari la conținut

Îngrijire în condiții de siguranță la maternitățile din subordinea Primăriei Capitalei, anunță Gabriela Firea

În toate maternitățile administrate de Primăria Capitalei – Giulești, Filantropia, Cantacuzino și Malaxa – au fost luate măsuri de protecție a mamelor, nou-născuților și personalului medical, a anunțat astăzi primarul Capitalei, Gabriela Firea, care a transmis viitoarelor mame că pot beneficia de îngrijire medicală în condiții de siguranță în contextul epidemiei COVID-19:

Nou-născuții, viitoarele mame dar și femeile care necesită analize, diagnostic și tratament într-o clinică de obstetrică-ginecologie primesc îngrijire medicală în condiții de siguranță și în timpul pandemiei de coronavirus. Am fost azi la Maternitatea Dr.Panait Sarbu (Giulești), una dintre cele patru maternități din subordinea Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor.

În această perioadă, multe dintre viitoarele mame sunt îngrijorate, le este teamă să ajungă la maternitate din cauza pandemiei de coronavirus. Vreau să le transmit un mesaj clar tuturor doamnelor însărcinate: Primăria Capitalei, prin ASSMB, a luat în această perioadă toate masurile speciale de protecție, pentru că, în actualele condiții restrictive, impuse de pandemie, prioritatea zero o reprezintă siguranța gravidelor și a nou-născuților.

La Maternitatea Giulești, la fel ca și în celelalte trei maternități administrate de Primăria Capitalei (Filantropia, Cantacuzino și Malaxa), s-au luat măsuri speciale de protecție a mamelor, nou-născuților și personalului medical. Astfel, tot personalul medical, dar și mămicile sau viitoarele mămici internate au echipament de protecție adecvat, halate de unică folosință, mănuși, măști, botoși etc. a scris Gabriela Firea într-un post Facebook.

La Maternitatea Giulești, unde, pe lângă nașteri, sunt tratate și urgențe medicale, s-au instituit puncte de triaj epidemiologic pentru paciente, iar pentru persoanele suspecte sau infectate cu noul coronavirus s-au creat circuite funcționale noi autorizate de DSP, a adăugat edilul citând specialiștii din unitatea medicală, care au precizat totodată că există și un „Plan alb” pentru cazurile de urgență care presupun și infecția COVID-19.

Numai la Maternitatea Giulești, în condițiile pandemiei și ale stării de urgență, în ultima lună, s-au născut 273 de copii, iar în total, în maternitățile Primăriei Capitalei s-au născut, în ultima lună, 924 de copii!

La rândul său, managerul maternității Panait Sirbu, dr. Marcel Moisa, a explicat: „S-a schimbat modalitatea de acces în spitale, s-au instituit puncte de triaj epidemiologic care vizează toate pacientele care se adresează maternității. Zilnic se realizează triajul personalului medical, care a fost instruit în legătură cu purtarea echipamentului de protecție, iar pentru eventualele cazuri de persoane suspecte sau infectate, în conformitate cu prevederile legale, s-au creat circuite funcționale noi, autorizate de Direcția de Sănătate Publică, personalul medical fiind instruit în legătură cu normele speciale de echipare”.

Totodată, managerul maternității Giulești a adăugat că, pe lângă nașteri, la acest spital sunt tratate, în continuare, urgențele medicale. Dr. Andreea Enache a subliniat că maternitatea Giulești dispune de toate echipamentele de protecție necesare astfel încât atât cadrele medicale cât și pacientele să fie în siguranță.

De asemenea, în cazul în care la maternitate se prezintă, în regim de urgență medicală, o pacientă infectată, toate maternitățile Primăriei Capitalei au activat „Planul alb”, care presupune măsuri speciale: internarea la izolator și, după stabilizare, transferul către o altă maternitate desemnată pentru preluarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Nu în ultimul rând, primarul Bucureștiului a anunțat organizarea de cursuri online gratuite pentru viitorii părinți, realizate în cadrul „Școlii părinților”.

Primăria Capitalei și ASSMB s-au mobilizat exemplar, chiar și în această perioadă de restricții, și acordă o atenție deosebită nevoilor viitorilor părinți, organizând online, pe Facebook, cursurile gratuite de puericultură din ciclul „Școala părinților”.

Eficiența și necesitatea acestei inițiative este dovedită de numărul mare de participanți, viitori părinți, cursurile online adunând peste 27.000 de vizualizări. De menționat că 100 de tați care au urmărit aceste cursuri au obținut deja certificate de puericultură, a încheiat Gabriela Firea.