Sari la conținut

PNL a atacat la CCR legile de amânare a ratelor și suspendare a plății utilităților, inițiate de PSD

Liberalii au atacat la Curtea Constituțională legile inițiate de PSD, ALDE și ProRomânia care vizează amânarea cu 9 luni a ratelor bancare și suspendarea, pentru 3 luni, a plății utilităților și a contribuțiilor sociale, care au fost adoptate de Parlament la finalul săptămânii trecute.

PNL susține că social-democrații sabotează, prin legile propuse, măsuri care au fost luate de guvern, adoptând acte normative fără dezbatere și fără avize din Parlament. Mai mult, afirmă liberalii, ambelor inițiative le lipsesc punctul de vedere al guvernului.

În graba de a sabota măsurile luate deja de guvern, majoritatea toxica a PSD a trecut aceste proiecte cu tăvălugul, fără dezbatere parlamentară și fără avize de la comisii importante, precum cea juridică sau economică. Celor doua inițiative le lipsesc punctul de vedere al guvernului și impactul socio-economic, juridic și bugetar, deși PSD, partidul populismului, deschide calea unor “facilități”, care, în final, vor fi suportate tot de cetățeni, fie în plata lunară a ratei majorate la bancă, fie în factura mai costisitoare la utilități, a susținut Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

Roman îi acuză pe cei care au votat proiectul de faptul că, prin populism și iresponsabilitate, declanșează o noiă criză, economică:

Populismul şi iresponsabilitatea acestor politicieni declanşează o nouă criză, cea economică, care va genera aruncarea economiei în prăpastie şi va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă. Deputaţii liberali au explicat în cadrul aşa-ziselor dezbateri parlamentare, neconstituţionalitatea adoptării acestor legi populiste şi iresponsabile. Cu toate acestea, PSD, Pro România şi acum, oamenii noi în politica, au votat cot la cot, din perspectivă pur electorală, în contradicţie totală cu funcţionarea unei economii funcţionale, oricum şubrezită de criza pandemică, a mai transmis Roman.

În replică Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, afirmă că atacul liberalilor nu lovește în PSD, ci în români și în firmele românești:

PNL dă astăzi proba maturității politice. Atacarea la CCR a măsurilor sociale și economice inițiate de PSD și votate de toate forțele politice parlamentare, cu excepția liberalilor, nu lovește în PSD, domnule Orban, ci în românii și firmele românești care acum așteptau un sprijin real din partea statului, a scris acesta pe pagina Facebook.

La rândul său, Victor Ponta, președintele ProRomânia, susține că „vânzătorii României” de la PNL sunt motivul pentru care legile, care sprijină firmele românești și persoanele fizice, nu vor intra în vigoare.

Poate acum v-ați lămurit toți de ce PNL a vrut la Guvernare singuri / de ce au cumpărat voturi, au mințit, au furat să stea lipiți de scaunele de la Guvern – pentru că ei aveau o MISIUNE – să protejeze anumite bănci și firme internaționale împotriva românilor și a firmelor românești! (…) o să ne trezim o țară cu economia distrusă, cu oameni striviți de datorii la bănci și companii de utilități, cu firmele românești băgate în faliment, cu Agricultura și industria alimentară în genunchi!, a scris și el pe pagina Facebook.

Nici ALDE nu a rămas fără reacție, reprezentanții formațiunii politice afirmând că PNL e „și fără soluții și Gică-contra”.

Pentru că iniţiatorii au avut îndrăzneala să ia măsuri în favoarea românilor în locul ‘Guvernului meu’, depăşit în mod evident de situaţie, PNL vine acum şi, în mod cinic, îi sacrifică pe români, doar pentru a salva imaginea ‘Guvernului meu.’