Sari la conținut

UPDATE Alegerile locale se amână. Rămânem cu aleșii noștri până cel târziu la sfârșitul anului

UPDATE Ionel Dancă a anunțat în această seară că Executivul condus de Ludovic Orban a adoptat OUG de prelungire a mandatelor aleșilor locali, pe fondul epidemiei de coronavirus.

S-a adoptat OUG pentru prelungirea mandatelor pentru autoritățile locale, pe fondul situației actuale. Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele până cel târziu la data de 31 decembrie 2020. Având în vedere dificultățile pentru strângerea semnăturilor Guvernul a luat în colaborare cu AEP și MAI decizia de a reduce la jumătate numărul de semnături necesare. Dosarele de candidatură se vor putea depuse electronic iar listele de susținători vor putea fi semnate și depuse în același mod. 25 de mii de susținători minim pentru a propune candidaturi la alegerile locale, a precizat acesta în cadrul unei conferințe de presă comune susținute alături de ministrul Finanțelor.

Guvernul amână alegerile locale, iar mandatele actualilor aleși locali vor fi prelungite până la finalul acestui an. Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de Guvern de astăzi de către vicepremierul Raluca Turcan, care a motivat că activitățile de campanie și nu se pot desfășura într-un context sigur.

Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până la 31 decembrie 2020, propunând și simplificarea procedurilor de depunere a listelor electorale:

Partidele politice şi candidaţii pentru funcţiile din administraţia publică locală să prezinte o singură listă de susţinători şi, de asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare judeţ şi 1.000 de alegători din municipiul Bucureşti. De asemenea, mai există și posibilitatea ca, în locul listelor de susţinători, să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuţii electorale în valoare de cel puţin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcţia pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe ţară pentru campania electorală la nivelul judeţului sau nivelul municipiului Bucureşti, acolo unde se candidează, a declarat Raluca Turcan.