Sari la conținut

PNL se delimitează de proiectul Alinei Gorghiu care scoate condamnații din pușcărie

Liderul PNL, Ludovic Orban, a catalogat ca aberație proiectul de lege inițiat de senatorul liberal Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea pentru condamnații cu pedepse mai mici de 7 ani. Potrivit acestuia, deputații PNL au mandat să voteze împotriva actului normativ care a trecut deja de Senat cu majoritate covârșitoare de voturi, inclusiv din tabăra liberalilor.

Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a statului român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluţii unor oameni certaţi cu legea şi nicidecum să ofere o soluţie pentru problemele existente la ora actuală în România, a declarat premierul Ludovic Orban pentru Agerpres.

Orban merge mai departe cu atacul împotriva proiectului inițiat de colega sa de partid, afirmând că este „cu atât mai grav” că senatorii au încercat să profite de criza sanitară din România pentru a dezbate actul normativ, atunci când atenția publică este concentrată pe problemele cauzate de pandemie.

Mi se pare cu atât mai grav ca în starea de urgenţă în care se găseşte România în Senatul României să se dezbată astfel de proiecte pe ideea că poate lumea fiind concentrată pe bătălia contra epidemiei de coronavirus nu o să bage în seamă astfel de proiecte. Lumea este atentă şi sancţionează astfel de proiecte. În ceea ce mă priveşte cred că este picătura care a umplut paharul în materie de atitudine politică din partea senatorului nostru care a iniţiat proiectul de lege, iar PNL va fi categoric împotriva adoptării acestui proiect şi va căuta toate pârghiile constituţionale şi legale pentru neintrarea în vigoare a acestui proiect, a transmis acesta.

Potrivit premierului, Alina Gorghiu „s-a autodescalificat”, în timp ce PSD „PSD s-a discreditat iremediabil în faţa românilor prin preocuparea bolnăvicioasă pentru cei certaţi cu legea”.

În ceea ce ne priveşte pe noi, cei din PNL, îi reprezentăm pe toţi românii care respectă legea, care acţionează în baza legii şi care au nevoie de un Guvern care să acţioneze în numele lor. Mă despart categoric de orice astfel de proiect care continuă preocuparea obsesivă a vechii majorităţi parlamentare pentru aceia care au încălcat legea, pentru aceia care au săvârşit infracţiuni. Principala grijă a noastră trebuie să fie pentru românii de bună credinţă, pentru românii care respectă legea, a mai spus premierul.