Tăriceanu invită oamenii de afaceri să i se alăture pentru realizarea unui plan de salvare a economiei

Călin Popescu Tăriceanu invită oamenii de afaceri să i se alăture cu idei pentru realizarea unui plan economic care să limiteze efectele crizei economice generate de coronavirus. Liderul ALDE promite că partidul său va pune toate propunerile primite într-o lege pe care o va prezenta în Parlament și că „ne vom bate să găsim majoritatea care să o voteze”.
Noi la ALDE ne-am propus încă de când ne-am înființat să fim vocea celui care produce ceva. (…) Nu întotdeauna am reușit și poate că am avut o voce prea slabă, dar întotdeauna ne-am dorit ca România să devină o țară de producători și nu doar una de consumatori. Dați-ne șansa de a recupera acum și să punem cap la cap, împreună, un plan economic care să limiteze efectele economice ale crizei prin care trecem, a scris acesta într-o scrisoare publicată pe platforma online ALDE pe care oamenii de afaceri o pot accesa pentru a-și trimite propunerile.
Tăriceanu afirmă, totodată, că subiectul destabilizării serioase a economiei cauzate de coronavirus a fost doar marginal abordat de actualul Executiv și propune câteva măsuri care pot fi luate:
Guvernul nu a luat încă măsuri concrete, dar discută despre eventuale măsuri. Mi-ar fi plăcut să spună că își vor plăti datoriile la timp și nu cu întârzieri de luni. Fie că e vorba de bani datorați din contracte, fie că e vorba de TVA sau de contravaloarea concediilor de sănătate, guvernul poate face un mare serviciu mediului privat plătindu-le la timp.
Alte măsuri pe care văd că le iau în calcul sunt eșalonări, amânări la plată, măsuri care sunt bune, dar nu rezolvă problema. Tot va veni un moment al adevărului când va trebui să plătim toate aceste sume. Soluția este să găsim măsurile care vor ține în viață, în această perioadă dificilă, cât mai multe companii private, în special cele mici și mijlocii pentru că cele mari, probabil, au rezerve să treacă peste perioada dificilă.
Ca să rămână în activitate, să păstreze câteva de milioane de locuri de muncă, ele vor avea nevoie de finanțări simple și cu dobânzi mici. Deci, Banca Națională va trebui ca în scurt timp să scadă dobânda de refinanțare aproape de zero. Acest lucru îi va ajuta în special pe cei din construcții, din imobiliare, agricultură, comerț și servicii.
Guvernul poate reporni marile șantiere naționale. Din orice criză se iese construind. (…) Cu bani europeni, cu bani naționali sau cu bani de la bănci. Așa vom ține în picioare constructorii, fabricile de materiale de construcții și miile de companii mici care fac servicii pentru cei mai mari. E esențial ca banii, în special cei naționali și împrumutați, să meargă către companii românești, a mai scris Călin Popescu Tăriceanu.