A început numărătoarea inversă: PSD și UDMR au depus moțiunea de cenzură

„Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești” este numele moțiunii de cenzură depuse astăzi de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, după ce Executivul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi.
Inițiatorii demersului argumentează că Executivul condus de Ludovic Orban trebuie demis „de urgență”, pentru că modificarea sistemului electoral cu atât de puțin timp înainte de alegeri încalcă standardele europene, iar adoptarea proiectului a fost făcută unilateral, fără consultare și fără dezbatere.
Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere. Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentaţii ale partidelor de a schimba regulile în timpul jocului şi de a-şi crea astfel un avantaj în competiţia electorală, se arată în documentul moțiunii de cenzură.
PSD și UDMR îi acuză pe liberali de abuz de democrație și de încălcarea normelor constituționale, „doar pentru a vă satisface setea electorală de putere”:
Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative, potrivit documentului citat.
Moțiunea – semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR – va fi citită în plen luni, pe data de 3 februarie, la ora 14.00, potrivit liderului deputaților PNL, Florin Roman.
Reamintim că, pentru a trece de Parlament, moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de majoritatea deputaților și senatorilor, în prezent în număr de 465. Cu alte cuvinte, social democrații au nevoie de 233 de semnături pentru a da jos actualul Executiv.
Până acum, pare că inițiativa PSD-UDMR are șanse să treacă, dat fiind că cele două formațiuni politice au împreună 228 de voturi – încă 4 vor mai veni de la grupul Forța Națională, care a anunțat deja că va susține demersul Opoziției. Interesant însă este că, ieri seară, Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul unei emisiuni TV că încă lipsesc „în jur de cinci-șase voturi”.