Sari la conținut

PNL scoate castanele din foc cu mâna PSD-ului, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în 2 tururi

La scurt timp după declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care anunțase un proiect privind alegerea primarilor în două tururi „în foarte scurt timp”, Ludovic Orban a confirmat faptul că Executivul își va asuma răspunderea pe modificarea legislației electorale – deși miercuri Guvernul lucrase la un proiect de Ordonanță de Urgență în acest scop.

PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50%+1. Acest proiect a fost parcat neregulamentar de BPuri la o defunctă comisie pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților. Ca atare, stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi, a afirmat prim-ministrul la începutul ședinței de Guvern.

Decizia actualului Executiv a declanșat reacții puternice în tabăra adversarilor, PSD și UDMR declarând prompt și previzibil că vor semna o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. De fapt, aceasta pare să fie miza deciziei de astăzi a Puterii: căderea Guvernului Orban, în vederea declanșării alegerilor anticipate pe care PNL susține tot mai ferm că și le dorește.

Dacă planul liberalilor de a-și da jos propriul Guvern cu mâna PSD-ului se împlinește (la urma urmei, puteau să treacă modificarea prin OUG, care ar fi făcut imposibilă declanșarea unei moțiuni de cenzură), devine clar că asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi nu este altceva decât un joc politic al PNL-ului, prin care acesta obține un avantaj major: menținerea legislației privind alegerile locale într-un singur tur, fără absolut niciun cost electoral de partea dreaptă a spectrului politic.