Sari la conținut

Klaus Iohannis joacă tare: Da, îmi doresc alegeri anticipate

Alegerile anticipate sunt posibile în opinia președintelui Klaus Iohannis, care a afirmat astăzi, în cadrul unor declarații de presă de la Cotroceni, că și le dorește.

Eu cred că sunt posibile (alegerile anticipate, n.r.) şi mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate (…) Da, îmi doresc alegeri anticipate, a răspuns președintele, întrebat dacă a discutat cu prim-ministrul Ludovic Orban despre acest subiect.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis recunoaște că nu a stabilit cu premierul său dacă îi va cere depunerea mandatului sau îi va accepta demisia în cazul în care PSD nu va depune moțiune de cenzură în următoarea sesiune parlamentară.

Este evident că, pentru a ajunge la anticipate, cunoaştem prevederea constituţională, este nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea este nevoie de două încercări nereuşite de formare a unui nou guvern. Este, evident, moţiunea de cenzură e o variantă prin care se poate iniţializa acest proces, dar tehnic şi demisia este o metodă prin care se poate iniţializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta şi cu premierul şi cu alţii, chiar mâine voi avea aici, la Cotroceni, o discuţie cu premierul Ludovic Orban şi vom aborda aceste chestiuni, a afirmat președintele.

În ciuda mai multor zvonuri din ultima perioadă potrivit cărora Ludovic Orban nu-și dorește în realitate anticipate de teama că nu va fi din nou alegerea președintelui pentru funcția de premier, Klaus Iohannis a afirmat răspicat că „domnul Orban, din câte ştiu eu, îşi doreşte alegeri anticipate, aşa cum le doresc şi eu”.