Sari la conținut

Șantaj: Florin Roman (PNL) pune PSD să aleagă între pensii speciale și alocații pentru copii

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, vrea o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru adoptarea proiectului de lege PNL privind tăierea pensiilor speciale, a anunțat acesta pe Facebook.

Practic, Roman forțează mâna social democraților, cărora le pune în față o alegere dificilă: eliminarea pensiilor speciale în varianta PNL sau dublarea alocațiilor pentru copii.

Din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necasare pentru plata alocațiilor majorate, în urma votului de la sfârșitul lunii decembrie, din parlament. Tot în decembrie, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat un raport de adoptare a proiectului PNL care prevede tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistrați, personal aeronautic, diplomați, funcționari ai Curtii de conturi etc. Proiectul de lege al PNL alocă pensii de serviciu doar pentru militari și polițiști, scrie Florin Roman pe Facebook.

Acesta solicită PSD și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, „să rupă frăția cu pensiile speciale”:

În acest fel, PSD poate dovedi că nu a votat creșterea alocațiilor doar în interes electoral, după ce anul trecut a votat împotriva demersului PNL. De la 1 ianuarie a.c., alocațiile copiilor au crescut cu 100% din rata inflației, urmare a unei legi inițiată de PNL. Așadar alegeți domnilor pesediști: ori pensii speciale, ori alocații pentru copii!

Informații de fond:

Pensii speciale

Social democrații susțin impozitarea pensiilor speciale peste un anumit prag, în timp ce liberalii vor eliminarea acestora, cu excepția pensiilor primite de militari și polițiști. Problema cu proiectul de lege al PNL este că, indiferent că trece sau nu de Parlament în această formă, nu va putea intra în vigoare întrucât există o decizie a Curții Constituționale potrivit căreia pensiile alocate magistraților nu pot fi eliminate. Dacă legea va fi declarată neconstituțională, toate pensiile speciale vor rămâne în vigoare.

Alocații copii

În ciuda unui efort aproape supraomenesc al liberalilor, la finalul anului trecut, PSD a trecut de Parlament un proiect de lege care prevede dublarea alocațiilor acordate copiilor, în replică la un demers asemănător al PNL-ului din Opoziție, de la începutul lui 2019. Premierul Ludovic Orban a declarat în urmă cu câteva zile că măsura ar crea „grave dezechilibre, atât la nivelul bugetului, cât şi la nivelul diferitelor categorii de plăţi sociale sau de altă natură din sistemul public” și a anunțat că analizează patru variante posibile de blocare a creșterii acestor alocații.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura