Sari la conținut

Guvernul vrea să-și angajeze răspunderea pe Legea Bugetului

Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi că Executivul își angajează răspunderea pe Legea bugetului de stat, pentru ca acesta să fie adoptat până la data de 31 decembrie – un obiectiv „foarte dificil” de realizat printr-o dezbatere tradițională în Parlament.

Este o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru atingerea obiectivului pe care îl avem, şi anume de a reuşi pînă în data de 31 decembrie să oferim României şi românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realităţile economice şi să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorităţi locale să ştie la ce să se aştepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat, a afirmat astăzi prim-ministrul.

Alături de Legea Bugetului, Guvernul Orban își va asuma răspunderea și pe o lege prin care să fie eliminate anumite prevederi ale faimoasei OUG 114.

După trei ani de harababură fiscală în care au fost făcute praf toate sistemele publice, în care bugetul a ajuns într-un dezechilibru clar, trebuie să dăm acest semnal către societate, mediul de afaceri, potentențiali investitori, că Guvernul este hotărât să-și angajeze răspunderea pentru corectarea tuturor dezechilibrelor și că are capacitatea să pună în practică acest obiectiv, a precizat Ludovic Orban.

Replica Opoziției social-democrate nu a fost deloc blândă: susținând că „se creează un precedent periculos pentru democrație prin adoptarea bugetului prin angajarea răspunderii”, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său analizează posibilitatea sesizării legii la Curtea Constituțională sau chiar depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Executivului liberal.

Ne uităm pe lege și facem un calendar privind o eventuală sesizare la Curtea Constituțională. E o decizie politică pe care vreau să o luăm în partid și voi vorbi astăzi cu colegii mei să facem un Comitet executiv în principal cu această temă, în ziua de luni, a declarat Ciolacu, adăugând că nu este exclusă „cea mai stufoasă moțiune de cenzură”.