Sari la conținut

1-0 pentru PSD: Se dublează alocațiile pentru copii

Camera Deputaților a votat decizional dublarea alocațiilor pentru copii, o inițiativă a social democraților care a primit 179 voturi „pentru” și 29 de abțineri, deputații liberali alegând să-și scoată cartelele de vot din aparate. Astfel, alocația de stat va crește la 600 de lei în cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani și în cazul minorilor cu handicap de până la 18 ani, și la 300 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani.

Liberalii au făcut eforturi aproape supraomenești pentru a opri dublarea alocațiilor prin votul Parlamentului, cu care PSD a lovit Puterea drept răspuns la renghiul jucat de PNL în debutul primăverii trecute, când social democrații au fost forțați, în ciuda presiunii pe buget, să le crească semnificativ.

Susținând că nu există un punct de vedere al Guvernului și fișă fiscală pentru acest proiect de lege, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a cerut înainte de vot retrimiterea sa în comisie, propunere care a fost însă respinsă la limită, cu 125 de voturi împotrivă la 124 de voturi favorabile.

Motivând decizia liberalilor de a nu vota proiectul PSD, Roman a afirmat că fondurile necesare creșterii alocațiilor pentru copii ar putea fi obținute prin concedieri din aparatul de stat:

A fost decizia mea ca lider de grup, nu am dorit să votăm un proiect neavând un punct de vedere de la Guvern şi vreau mai întâi sa discutăm cu membrii Guvernului să găsim cele mai bune soluţii. Noi am şi propus nişte soluţii pentru aplicarea acestei legi, trebuie să tăiem cheltuielile bugetare cu acei bugetari care sunt în plus în administraţia publică centrală, să reducem cheltuielile materiale, pentru că în luna decembrie, când noi încercăm să închidem bugetul, unele autorităţi achiziţionează maşini de lux şi imobile şi dacă vom reuşi să identificăm toate aceste derapaje de la ceea ce înseamnă o linie bugetară corectă, cu siguranţă vom reuşi să găsim soluţii, a afirmat acesta în Parlament.

*Foto: Facebook Florin Roman