Sari la conținut

PSD nu depune moțiune de cenzură, dar atacă la CCR legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

Președintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu a anunțat astăzi că partidul său nu va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, dar că va ataca la Curtea Constituțională legile pentru care Executivul își asumă răspunderea.

Nu luăm în calcul o moţiune de cenzură pe aceste trei legi, dar considerăm că există un conflict interinstituţional cât timp Guvernul îşi asumă răspunderea pe două legi care sunt în dezbatere. Parlamentul trebuie lăsat să funcţioneze. Vom sesiza CCR. Dacă nu se va rezolva, vom vedea ce va fi legat de moţiune, a afirmat Marcel Ciolacu la sediul Parlamentului.

În replică, premierul Ludovic Orban a declarat că nu se teme de amenințările PSD, ci că așteaptă „cu interes” sesizarea, de către social democrați, a Curții Constituționale.

Prin asta PSD arată că a rămas prizonier intereselor obscure ale baronilor roșii, care sunt inițiatorii OUG 51 care au luat copii posibilitatea de a merge la școală. Prin OUG 51 s-a partizat cu transportatorii care nu satisfac cerințele UE și care nu ar putea rămâne în sistem dacă s-ar organiza licitații. Aștept cu interes să sesizeze CCR să văd cum justifică faptul că țin pe trasee vehicule care nu corespund tehnic sau care să ia copii dacă nu plătesc bilet. Atacarea la CCR este o modalitate de a tergiversa, a declarat Ludovic Orban.

Senatul și Camera Deputaților s-au reunit azi în vederea celor trei proiecte pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea: legea plafoanelor bugetare, OUG 51 privind decontarea transportului pentru elevi și legea referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate asuma răspunderea în fața Camerei Deputaţilor şi a Senatului și pentru proiecte de lege. Timp de 3 zile de la prezentarea acestora, Opoziția poate depune moțiune de cenzură. În cazul în care nu este depusă o moțiune de demitere a Executivului, proiectul de lege prezentat (modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern) se consideră adoptat.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura