Sari la conținut

Iohannis îi taie orice speranță lui Dăncilă: Trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului

Președintele Klaus Iohannis a respins încă o dată propunerile de miniștri ale premierului Viorica Dăncilă, remanierea propusă de aceasta fiind, în opinia șefului statului, neavenită și nepotrivită.

Iohannis argumentează că nu există nicio neclaritate în ce privește rigorile constituționale în cazul schimbării componenței politice a Guvernului, Constituția impunând Executivului prezentarea în Parlament pentru votul de validare. În aceste condiții, afirmă șeful statului, solicitarea premierului este „cras neconstituțională”.

Doamna prim-ministru, vă spun direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră. Altfel, lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate: Este cras neconstituțională, fiindcă între timp este foarte clar și s-a anunțat și public și în scris că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului, a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, Viorica Dăncilă se teme de un vot în Parlament și încearcă, prin propunerile de miniștri pe care le înaintează președintelui, să tragă de timp. Astfel, în opinia șefului statului, PSD se agață „într-un mod jalnic” de putere, tergiversând o procedură solicitată de Constituție.

Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea din Parlamentul României, a adăugat Iohannis.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura