Sari la conținut

Stelian Tănase, despre conflicul PSD-ALDE: „Este 1-0 pentru Viorica Dăncilă”

Politologul Stelian Tănase a declarat astăzi, într-o intervenție pentru RFI, că, în urma discuțiilor dintre partenerii de guvernare de la Vila Lac, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a capitulat în fața Partidului Social Democrat.

Noi trebuie să ne aducem aminte că Tăriceanu a dat un ultimatum PSD-ului și premierului, șefului partidului, VV Dăncilă, în legătură cu niște cereri ale sale (…) Aseară, însă, a fost foarte clar: PSD-ul și VV Dăncilă nu renunță la punctele de vedere afirmate înainte, iar Tăriceanu a capitulat (…). Deci avem 1-0 pentru Dăncilă, a afirmat acesta.

Stelian Tănase adaugă faptul că încercarea de șantaj a lui Tăriceanu nu a fost altceva decât o cacealma, președintele ALDE neavând niciun moment intenția de a ieși de la guvernare, dat fiind că partidul său este la limită în urma scorului de 4% obținut la alegerile europarlamentare din 26 mai.

A fost un bluf, a fost o cacealma. Nici nu era problema părăsirii, a fost o amenințare (…) Or asta n-a crezut-o nimeni, pentru că situația partidului ALDE este la limită. Este un partid care a făcut 4%, în momentul în care vor părăsi guvernarea, partidul ăla dispare peste noapte, că el există atâta timp cât Tăriceanu, ca principal aliat al PSD-ului, președintele Senatului, al doilea om în stat, miniștri în Guvern, în administrația locală la fel prezent, când nu va mai putea furniza aceste locuri clientelei sale politice, fiecare se va duce unde va vedea cu ochii, nu va rămâne în jurul unui lider care nu împarte gologani, ca să zic așa, a completat acesta.

Reamintim că ALDE a anunțat aseară, în urma întâlnirii cu partenerul de guvernare, că amână pentru moment plecarea de la guvernare, cel puțin până la începutul lunii septembrie, când forurile de conducere ale formațiunii politice se vor reuni pentru a decide poziția ALDE în coaliția PSD-ALDE.

Foto: Captură video Festivaletteratura