Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 18% anul trecut, arată GfK

Venitul net anual pe cap de locuitor a crescut în România cu 18% în 2018, până la 5.083 de euro, de la 4.556 de euro în 2017 şi 4.181 euro în 2016, arată un studiu publicat de GfK România.
Cea mai dezvoltată regiune a țării este, puțin surprinzător, București, capitala situându-se cu cel puțin 20% peste media pe țară în ce privește puterea de cumpărare a locuitorilor. Acesta este urmat de județele Cluj, Timiș și Ilfov, cu toții poli tradiționali de dezvoltare economică ai României.
În acest timp, Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu sunt județele cu cele mai mici venituri nete pe cap de locuitor și deci cu cea mai mică putere de cumpărare – acestea sunt urmate de Suceava, Neamţ, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Teleorman, Olt şi Mehedinţi.
Județele care se situează aproape de nivelul mediei pe țară din punct de vedere al puterii de cumpărare sunt cele care includ orașe în plină dezvoltare, ca Prahova, Argeş, Constanţa, Alba şi Arad – acestea, potrivit consultanților GfK, sunt sateliți ai marilor centre economice, care beneficiază de investiţiile jucătorilor care îşi reamplasează activităţile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare și ocupă locuri de top în absorbția fondurilor europene și în dezvoltarea infrastructurii.
În categoria județelor cu o putere de cumpărare peste medie intră Brașov și Sibiu – acestea, alături de Arad, Constanța și Alba Iulia, sunt orașele care vor cunoaște în curând o dezvoltare mai mare ca Bucureștiul, „tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar şi centre universitare care să formeze piaţa forţei de muncă”, se arată în studiul GfK, citat de Agerpres.