Sari la conținut

Guvernul adoptă azi proiectul rectificării bugetare. Dăncilă: „Este o rectificare pozitivă”

Proiectul rectificării bugetare va fi adoptat în ședința de astăzi a Guvernului, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, menționând că aceasta va fi o rectificare pozitivă.

Este o rectificare pozitivă, prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor și tuturor indemnizațiilor sociale, pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor, cât și pentru continuarea investițiilor în domeniile prioritate.

Bugetul Sănătății va rămâne cel acordat la începutul anului, fondurile urmând să fie folosite pentru dotarea și reabilitarea tuturor unităților sanitare din țară și pentru continuarea programelor naționale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate și plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale.

În ce privește Educația, aceasta va avea la dispoziție cu 42,4% mai mulți bani față de anul trecut, chiar dacă bugetul alocat ministerului este mai mic cu circa 1 miliard de lei. Potrivit premierului, această diminuare se datorează programului „Merg la Școală”, care nu va fi implementat în acest an, așa cum fusese planificat inițial, precum și unei analize a cheltuielilor de personal din ministerul Educației, care au fost supraestimate atunci când s-a realizat bugetul pentru anul 2019.

Dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate, vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educație, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele școlare pentru copiii din familiile cu venituri reduse, a precizat Viorica Dăncilă, care a adăugat, de asemenea, că la instituțiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectate procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri UE sau lucrările de investiții.

Așa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiți până la finalul acestui an, a adăugat prim-ministrul.