Sari la conținut

Genocidul romilor este un episod de un tragism tulburător în istoria noastră, afirmă președintele Iohannis

Nu avem voie să uităm consecințele criminale ale politicilor șovine și rasiste și trebuie să rămânem permanent conştienţi de importanța combaterii rasismului, xenofobiei şi antisemitismului, a afirmat astăzi președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Genocidului romilor.

România s-a confruntat cu cele mai crude realităţi ale urii şi intoleranței. 25.000 de romi, ai căror părinți luptaseră în tranșeele Marelui Război pentru unitatea națională a țării, au fost «evacuaţi» în Transnistria, fiind catalogaţi drept «periculoşi şi indezirabili». Deși mai puțin discutat și documentat, genocidul romilor este, fără îndoială, un episod de un tragism tulburător, nu doar în istoria acestei comunități, dar și în istoria noastră națională, a transmis astăzi președintele.

În opinia sa, educația despre tragedia Holocaustului este cel mai bun instrument pentru a fundamenta principii precum acceptarea, egalitatea, toleranța, solidaritatea și grija față de semeni.

În calitate de Preşedinte al României, reafirm angajamentul meu de a contribui la protejarea drepturilor tuturor minorităților etnice. Reiterez, totodată, convingerea mea fermă că educația despre tragedia Holocaustului este cel mai bun instrument pentru a fundamenta în societatea noastră principii precum acceptarea, egalitatea, toleranța, solidaritatea și grija față de semeni, precizează șeful statului.