Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 17 Iulie 2019

> Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO. Geoană va prelua funcția din luna octombrie, înlocuind-o pe Rose Gottemoeller. Anunțul a fost făcut de Jens Stoltenberg.

> Judecătorul Cristi Danileț a declarat miercuri că impozitarea pensiilor mari ar putea avea probleme de constituționalitate. Danileț susține că magistrații au pensii de serviciu, iar impozitarea lor înseamnă reducerea lor. Cum decizia CCR de acum câțiva ani spunea că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse, măsura propusă de Teodorovici ar trebui sa treacă testul de constituționalitate.

> CSM a reacționat la intenția Guvernului de a impune taxa de solidaritate, afirmând că impozitarea pensiilor magistraților nu ar fi constituțională și contravine principiului independenței justiției. Mai mult, CSM a amenințat cu sesizarea Curții Constituționale a României și a organismelor internaționale. 

> Britanicul Jake Pugh, europarlamentar din partidul Brexit, a afirmat în cadrul analizei rezultatelor preşedinţiei României a Consiliului UE în plenul Parlamentului European că „decât să celebrăm preşedinţia română şi succesele sale mai bine să o sărbătorim pe Simona Halep, simbol real al mândriei române şi care aduce mult mai puţine prejudicii securităţii şi prosperităţii Uniunii Europene”.

> ​Dacian Cioloș a declarat că a discutat cu președintele Franței și că acesta i-a spus că o susține pe Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european. Cioloș a mai afirmat că Alianța USR-PLUS va avea candidați în tandem – președinte-premier la alegerile prezidențiale din toamnă.

sursă foto: facebook.com/mircea.geoana